Sumuleu, vizitarea mănăstirii

De la 1567 sumuleu este locul pelerinajului a cărui centru este statuia Sfintei Fecioara Maria îmbrăcată de Soare.

Pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu Ciuc este cea mai mare sărbătoare a secuimii. O multime de secui, ceangăi si credinciosi din toate colturile lumii se adună aici anual. Cea mai importantă festivitate a pelerinajului este în sâmbăta Rusaliilor, când la ora 13 se tine slujba pe pajistea pasului lat, aflat deasupra bisericii, între dealul Sumuleu-Mic, cunoscut si pe numele de Muntele lui Isus, si muntele Sumuleu-Mare, acoperit cu păduri, înalt de 1035 m. Anual mai multe sute de mii de oameni participă la această procesiune religioasă, canalul Duna TV de obicei transmite slujba în direct.

Băile Tusnad - 85 km

Este o feerie cu renume national si international, singurul oras din depresiunea Ciucului de Jos. Este renumit pentru băile sale curative si izvoarele sale de apă minerală. Se pot organiza numeroase excursii la Sólyomkő, la cheile Băilor Tusnad, la Vártető din Tusnad, la lacul Sfânta Ana. Lacul Sfânta Ana - 100 km Lacul Sfânta Ana este singurul lac de întindere mare din Europa, format în craterul unui vulcan, rămas întreg. Este o priveliste extraordinară, fiind înconjurată de brazi. Are o formă aproape perfectă de cerc, apa este dulce, foarte limpede. Se află la o altitudine de 950 metri. Este cea mai vizitată atractie turistică din Transilvania, astăzi zonă ocrotită.

Lacul Rosu - Cheile Bicazului

Lacul este unul dintre cele mai frumoase din tară, o raritate naturală a Tinutului Secuiesc, care este datorită resturilor de pădure din fundul apei. Lacul s-a format în 1837: din partea de est fărâmituri de argilă, de pe stânca Gyilkoskő au căzut în pârâul Bicaz care astfel s-a baricadat. Potrivit traditiei în timpul catastrofei s-au aflat ciobani pe stâncă, prăbusirea muntelui le-a împins în apă - de aici provine denumirea lacului: Rosu - însemnând sânge. O altă traditie spune că într-o iarnă gheata s-a surpat sub trecători, si ei s-au înecat în apă împreună cu animalele lor.
Cheile Bicazului este cel mai mare cheie din Europa de Est. Plimbând aici vedem stânci înalti de 200-300 m deasupra noastră, si în valea strâmtă, lângă drum curge pârâul Bicaz care are o clină de 200 de metri până la iesirea din chei. Este un adevărat paradis a alpinistilor, imaginea peretilor de sticlă verticale este o amintire de neuitat.

Praid, Sovata

O localitate tipică de la picioarele muntilor, este renumită pentru salina sa. Vizitatorii, bolnavii de astm sunt transportati în salină cu autobuz. Aici functionează o bază de tratament pentru astm. O altă atractiune a localitătii este strandul mezotermal cu apă sărată care este alimentată dintr-o fântână de 2200 m, si apa de 46 grade C ajunge cu cădere liberă pe teritoriul strandului, zilnic într-o cantitate de 46000 litri. Sovata este un oras turistic de renume europeană. Cea mai mare comoară este Lacul Urs, situat într-o vale, fiind cel mai mare lac cu apă caldă din tară. Are forma de piele de urs întinsă, probabil numele provine de la această formă. Apa este foarte sărată, cantitatea de sare din lac este estimată la 66 mii de tone. Temperatura este interesantă, este tot mai caldă în adâncimi: la o adâncime de 0,5 m sunt 31,8 grade C, dar la 1,5 m sunt 66,5 grade C. Valea care adăposteste acest lac este ferită de vânt, deschisă la sud, cu multă soare, aer curat, fără praf, astfel turistii au odihnă netulburată.

Harghita Băi

Harghita Băi apartine astăzi de municipiul Miercurea Ciuc, este paradisul favorit de schi a ciucanilor. Localitatea are mai multe izvoare de apă minerală sulfuroasă si carbogazoasă: baia Vallató este o baie rece de 6-7 grade Celsius, are 8 cabine de baie caldă, două mofete sulfuroase care au un efect benefic asupra slăbiciunii generale a organismului, asupra bolii Basedow, nervozitate, oboseala trupului si spiritului. În mlastina Omláka era renumită odinioară baia formată (baia Apor), izvorul Szemvíz, baia Vallató, baia de mlastină Lobogó.

Ghimes - granita de O mie de ani

În Lunca de Jos si în Lunca de Sus puteti să cunoasteti traditia si cultura ceangăilor. Cheile Luncii de Jos este partea cea mai important? a Văii Trotusului. Granita istorică în partea aceasta a coborât în apropierea crestei Csulemer, în valea pârâului Csulemer până la vărsarea în Trotus. Aici au ridicat stâlpul de granită numărul 59. Aici se poate vedea biroul vamal de demult, ruina clădirii finantelor si fundamentul depozitelor vechi.

Lacul Mohos si cetatea Balvanyos

În craterul-geamăn al Ciomatului mare se află bazinul Lacului Mohos. Lacul Mohos datorită umplerii a devenit o mlastină specială alpină, de turbă. Flora lacului Mohos este foarte specială, se găsesc pe lângă 20 de feluri de muschi, plante rare ca de exemplu rozmarin de turbă sau afin de turbă.
Cetatea Balvanyos - Ruinele cetătii Balvanyos se găsesc la 45 minute de la băi, pe o munte de 1029 m înăltime. Era proprietatea familiei Apor, si se leagă multe legende de acest loc. Pe baza acestora scriitorul Jókai Mór a scris romanul său intitulat "Bálványosvár".

Starea vremii: - Miercurea Ciuc.
1 USD = 4.36 RON
1 EUR = 4.95 RON
100 HUF = 1.39 RON
        
Pagina principală
Despre Noi
Servicii
Atractii turistice
Rezervare
Carte de oaspeti
Contact
Magyar | Română | English